CSS Introductie

CSS

Cascading Style Sheets

Misschien heb je eerder al eens gehoord over CSS zonder echt te weten wat het is. In deze les leer je meer over wat CSS is en wat het voor je kan betekenen. CSS is een stijl taal die opmaak van HTML-documenten definieert. Bijv. CSS omvat lettertypen, kleuren, marges, lijnen, hoogte, breedte, achtergrondafbeeldingen, geavanceerde functies en vele andere dingen die met HTML tags alleen niet mogelijk zijn. Dit betekent dat je met CSS een website volledig kan restylen met slechts een paar wijzigingen in je CSS code.

Cascading Style Sheets (CSS) is een fantastische tool om opmaak aan je websites toe te voegen. Het kan je veel tijd besparen en het stelt je in staat om websites op een geheel nieuwe manier te ontwerpen. CSS is een must voor iedereen die met webdesign werkt.

CSS is gemakkelijk te leren en te begrijpen, maar biedt krachtige controle over de presentatie van een HTML-document. Meestal wordt CSS gecombineerd met de opmaaktalen HTML of XHTML. Het leren van CSS is leuk en met deze cursus leer je de meest geavanceerde technieken. Denk eraan om tijdens het doorlopen van de les voldoende tijd te nemen om zo goed mogelijk te experimenteren met wat je in elke les leert.

VoorbeeldVoorbeeld van een pagina met CSS.

body {
 background-color: lightblue;
}
  
h1 {
 color: red;
 text-align: left;
}
  
p {
 font-family: verdana;
 font-size: 20px;
}  

Klik op "Uitproberen" om te zien hoe het werkt.

CSS bespaart je veel werk!

Bij het gebruik van CSS is het beter om de CSS-code gescheiden te houden van je HTML-documenten, daarom worden de stijldefinities normaal gesproken opgeslagen in externe .css bestanden.

Met een extern stylesheet-bestand kan je het uiterlijk van een hele website veranderen door slechts één bestand te bewerken!

Welke editor heb ik nodig?

Het enige dat je nodig hebt, is een gratis en eenvoudige teksteditor.

Microsoft Windows wordt bijvoorbeeld geleverd met een programma met de naam Kladblok. Het bevindt zich meestal in Accessoires in het startmenu onder Programma's. Als alternatief kun je een vergelijkbare teksteditor gebruiken, bijv. Pico voor Linux of Simple Text voor Macintosh.

Een eenvoudige teksteditor is ideaal om HTML en CSS te leren, omdat het de codes die je typt niet beïnvloedt of verandert. Op deze manier kunnen je successen en fouten alleen aan jezelf worden toegeschreven en niet aan de software. Je kunt met deze zelfstudie elke browser gebruiken. We raden je aan om je browser altijd up-to-date te houden en de nieuwste versie te gebruiken. Een browser en een eenvoudige teksteditor is alles wat je nodig hebt.

Tip Het gebruik van CSS vereist wel een basiservaring van HTML. Als je niet bekend bent met HTML, begin dan eerst met het volgen van onze HTML cursus voordat je verder gaat met het leren van CSS.


Ad blocker gedetecteerd!
  Ons website heeft gedetecteerd dat u een Ad blocker gebruikt. Codecenter.nl is gratis, wij blijven overeind door het weergeven van advertenties en u kunt ons daarbij helpen. Het wordt aanbevolen om uw Ad blocker uit te schakelen zodat u verder gebruik kunt maken van codecenter.nl, alvast bedankt.